Proefles


Een proefles duurt ca. 1½ uur en wordt meestal in de eigen woonplaats afgenomen. Wie nooit heeft gereden, begint eerst op een rustige plek of industrieterrein.

Instructie-vorderingenkaart
Tijdens de proefles wordt gekeken naar een aantal basisvaardigheden. Hiervoor krijg je een aantal opdrachten en voer je die zo goed mogelijk uit. De opdrachten bestaan o.a. uit het afstellen van stoel en spiegels, gebruik koppeling, gas, rem en schakelen. Bij genoeg tijd wordt ook kijk- en stuurtechniek geoefend. Wie al wat rijervaring heeft wordt ook naar andere zaken gekeken zoals voertuigbeheersing, inzicht en verkeersdeelname.

Na afloop wordt het resultaat ingevuld op een instructie-vorderingenkaart. Deze wordt gemotiveerd met op welk niveau het examen zich bevindt en op welk niveau je je proefles hebt afgerond. Het verschil bepaalt het aantal rijlessen dat je nodig hebt om te slagen.
Alle informatie krijg je mee naar huis in een handig informatieboekje, zodat je deze thuis op je gemak kan doornemen. Er hoeft in de auto dus niets besloten of getekend te worden!

Speciale gevallen
Wie rijangst, faalangst of onzekerheid heeft, wordt ook de mate van 'belemmering' vastgesteld. Dit kan vele oorzaken hebben, zoals het verwerken van informatie, het vermogen om wat je ziet om te zetten in daden, het te vlug of te langzaam willen zijn, concentratieproblemen, onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken, etc. Ook dit wordt meegenomen in het eindresultaat.Instructie vorderingenkaart voor rijlessen in Lelystad en Swifterbant
Rijangst, faalangst en onzekerheid in Lelystad en Swifterbant