Waarom zoveel rijlessen nodig?


Eens in de 5 jaar wordt een onderzoek gehouden door CBR, ANWB, SWOV, 3VO, Bovag, VRB en FAM naar hoeveel rijlessen een leerling nodig heeft om voor het eerste praktijk-examen te slagen. In 2017 is opnieuw zo'n onderzoek gehouden. Hieruit is gebleken dat er landelijk een gemiddelde van 38 uren rijles van 60 minuten voor nodig zijn om te slagen voor wie binnen het examengebied woont. Wie buiten het examengebied woont heeft ca 52 uren nodig om te slagen.

De meeste leerlingen (en ouders/verzorgers, vrienden, kennissen, enz.) vergissen zich in het aantal rijlessen dat nodig is om te slagen voor het rijbewijs. In 1995 waren ca. 25 uren rijlessen voldoende om te slagen. Anno nu is dat het dubbele. 

Het verschil zit niet zozeer in de bediening van de auto. Het stuur, pedalen, pook en richtingaanwijzer zitten immers op de dezelfde plek en worden op dezelfde wijze bediend. Het is meer wat er buiten de auto plaatsvindt en de reactie die daarop volgt. 
De bediening moet op een correcte wijze worden afgestemd op wat er buiten de auto gebeurt. Dit moet steeds in overeenstemming zijn met het tijdig gebruik van de bedieningselementen, plaats op de weg, het tijdig waarnemen en reageren op situaties, waarbij steeds rekening moet worden gehouden met de theorieregels, doorstroming, belangen weggebruikers, gevaarherkenning, inzicht en milieubewust rijden. 
Deze totale combinatie maakt het zeer complex om het één en ander even snel onder de knie te krijgen.
Het komt erop neer dat er meer training nodig is om voor het rijbewijs te slagen. En dit kan alleen worden bereikt door....... meer te lessen!

De reden om meer ervaren bestuurders af te leveren zit in het feit, dat beginnende bestuurders de meeste aanrijdingen veroorzaken of hierbij betrokken raken. Om dit enigzins tegen te gaan wordt het niveau van de leerling omhoog gebracht op de denkwijze van een ervaren bestuurder. Let op: het gaat hier om de denkwijze. De echte ervaring komt uiteraard met de jaren als steeds meer zelfstandig wordt gereden.

Neem dus vooral niet te weinig rijlessen. Met veel vertrouwen en een goed gevoel op examen gaan is veel beter, dan gokkend en met een bang/onzeker gevoel het examen tegemoet te treden!
Immmers.....

Wil je examens doen......   of wil je slagen?

Vragen over aantal rijlessen in Lelystad en Swifterbant
CBR aantal rijlessen bij rijschool in Lelystad en Swifterbant

Zelfstandig rijden tijdens CBR examen