Ontwikkeling bestaat uit vallen en opstaan en is dan ook inherent aan het maken van grote tot kleine fouten. Dit geldt eveneens voor het rijden in een personenauto op de openbare weg. Iedereen is ooit voor het eerst de auto ingestapt en de openbare weg opgegaan. Op die manier heeft iedereen geleerd om een personenauto te besturen en rekening te houden met de eventuele gevaren op de openbare wegen in Nederland. Toch blijft het gedrag van anderen en de gevaren die bepaalde weersomstandigheden met zich meebrengen onvoorspelbaar, waardoor er dagelijks auto-ongelukken gebeuren. In dit blog noemen we de meest gemaakte fouten in het verkeer. 

Menselijke fouten in het verkeer

Volgens rijschool Tiel wordt maar liefst 90% van alle ongelukken op de weg veroorzaakt door menselijke fouten. Toch blijven de meesten van ons tijdens het rijden steeds weer dezelfde fouten maken en zijn we ons niet bewust van het onjuiste gedrag. Of het nu uit gewoonte is, uit gebrek aan bewustzijn of uit onverschilligheid voor de andere voertuigen om ons heen, mensen hebben de neiging om steeds weer dezelfde fouten te maken wanneer ze achter het stuur zitten. 

Stel je spiegels goed in

Achteruitkijk- en zijspiegels zijn geen decoraties, maar zijn er om ongelukken te voorkomen en de veiligheid te waarborgen. Het zijn belangrijke instrumenten in je auto die je helpen te zien wat zich achter en naast je eigen auto bevindt. Het is dan ook van groot belang dat je jouw spiegels op de juiste manier instelt, waardoor je zicht optimaal wordt. De meeste bestuurders rijden echter rond met hun spiegels niet in de juiste stand, waardoor je de kans op ongelukken onbewust vergroot. Hoewel er altijd een “dode hoek” in zijspiegels zal zijn, wordt het probleem versterkt wanneer de spiegel zo slecht is afgesteld dat bestuurders naar hun eigen deurklink kijken in plaats van naar de auto’s die naast hen rijden. We raden je dus ten zeerste aan om de instelling van je spiegels te controleren voordat je de openbare weg opgaat. 

Gebruik je richtingaanwijzers

Veel automobilisten vergeten bewust of onbewust hun richtingaanwijzers te gebruiken, terwijl het een van de belangrijkste veiligheidsonderdelen van een auto is. Een richtingaanwijzer informeert andere automobilisten om je heen wat jouw bedoelingen zijn, waardoor je anderen voldoende tijd biedt om hierop te kunnen anticiperen. Wanneer mensen geen richtingaanwijzer gebruiken om aan te geven dat ze van rijstrook veranderen op een snelweg of een hoek omslaan in een stadsstraat, worden de automobilisten achter en naast ons gedwongen om op het laatste moment en zonder waarschuwing op onze acties te reageren. Hierdoor is de kans op ongelukken een stuk groter dan wanneer je jouw richtingwijzer op tijd gebruikt. 

Pin It on Pinterest