Wanneer je bent geslaagd voor je rijbewijs B en 18 jaar bent, dan mag je op je zelf de weg op met je eigen voertuig. Maar welke voertuigen mag je allemaal besturen? Hier zijn allemaal wettelijke regels voor opgesteld. Zo mag je een auto besturen, mits de auto niet zwaarder is dan een bepaald gewicht. We duiken in deze blog dieper in op deze regels. Zo weet je gelijk of je een bepaald voertuig mag besturen. Dat is wel handig om te weten uiteraard als je op het punt staat om een voertuig te kopen of te huren.  

Rijden in een auto

De meeste personen behalen het rijbewijs B om vervolgens een auto te mogen besturen. Dit geldt voor alle auto’s met een maximaal gewicht van 3500 kilogram. Mocht de auto zwaarder zijn dan moet je beschikken over een vrachtwagenrijbewijs C of C1. Zorg er in dit geval dus voor dat je een extra rijbewijs behaald voordat je van plan bent om met een zware auto de weg op te gaan.

Mag ik met een aanhangwagen de weg op?

Je mag met je autorijbewijs de weg op met een aanhangwagen. Ook hiervoor geldt dat het maximale totaalgewicht niet meer mag zijn dan 3500 kilogram. Daarnaast mag het voertuig beschikken over maximaal 8 zitplekken voor je medepassagiers. Zodra je hier overheen gaan moet je namelijk beschikken over een bus rijbewijs.

Mag ik op een scooter rijden?

Met je rijbewijs B op zak ben je bevoegd om met een scooter de weg op te gaan. Dit geldt ook voor een bromfiets, speed-pedelec, brommobiel of snoerfiets. Zodra je het praktijkexamen haalt voor je rijbewijs B, dan krijg je automatisch je rijbewijs AM. Dus als je van plan bent een scooter te kopen of te huren dan mag je deze gewoon besturen met je autorijbewijs. 

Mag ik met een busje de weg op?

Met je autorijbewijs B mag je ook een busje besturen, zoals een bestelbus. Als je van plan bent om te gaan verhuizen of meubels wilt verplaatsen dan raden we aan om een goedkoop busje te huren bij Bert Jonk. Zo weet je zeker dat je met je autorijbewijs de weg op mag en ben je altijd voordelig uit. Ook voor de bestelbusjes geldt dat het totaalgewicht maximaal 3500 kilogram bevat.

Pin It on Pinterest